Mencari inspirasi untuk resipi puding tembikai Ngiler yang unik? Langkah-langkah mudah untuk membuat puding tembikai yang lazat sangat diminati oleh orang sekeliling sejak kebelakangan ini, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang ramai sudah biasa menggunakan Internet dengan telefon bimbit, contohnya untuk melihat maklumat gambar. Posted Kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah cara membuat puding tembikai yang mudah untuk menjadikannya sangat kompleks dan mudah. Sekiranya pemprosesan yang salah, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan, malah tidak enak. Malah, puding tembikai yang lazat harus mempunyai rasa yang boleh membangkitkan selera anda.
Ada beberapa perkara yang lebih berkaitan dengan rasa puding tembikai, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat puding tembikai yang lazat di rumah, kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Seterusnya adalah gambar puding tembikai yang boleh anda jadikan inspirasi.
Jumlah hidangan untuk membuat puding tembikai ialah 5 orang. Oleh itu, pastikan anda mempunyai cukup makanan untuk orang tersayang.
Selain itu, masa memasak puding tembikai dianggarkan sekitar 30 minit.
Baiklah, kali ini kita cuba, ayuh, pelbagaikan puding tembikai di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh menyihatkan seisi keluarga. Anda boleh membuat puding tembikai dengan 11 bahan dan 6 langkah. Berikut adalah langkah-langkah penyediaan.
#apron emas 2020 #java e20 Teringin nak makan puding roti sebab tak pernah buat. Selalunya saya buat puding buih tembikai. Kali ini saya membuat puding dengan roti tembikai yang menjadi kegemaran saya. Tiba-tiba kami menghantar pemikiran ini… ia sangat menyeronokkan untuk dilakukan dan saya gembira melihatnya. Hasilnya nampak macam tembikai asli saya rujuk resepi puding roti ni dari blog Azlita Aziz @ Masam Manis.. tapi idea telur tembikai ni memang saya punya.. sedap sangat dimakan sejuk2..
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat puding tembikai.
- 🍉 7 g serbuk agar-agar 2:
- 🍉 300 ml air
- 3 sudu besar gula
- 🍉 3 keping roti * - buang
- 🍉 1 tin susu cair *
- 🍉 3 sudu besar susu pekat *
- 🍉 1 biji telur *
- (Bahan-bahan disenaraikan dalam * adunan halus)
- 🍉 1 sudu kecil esen vanila
- Cat merah dan hijau
- 🍉 1 sudu teh coklat masakan
Langkah-langkah membuat puding tembikai
- Sediakan Agar2 bersama air dan gula sehingga larut sepenuhnya.
- Sementara itu, gaulkan roti, susu cair, susu pekat dan telur sehingga adunan sebati. Letakkan agar-agar 2. Kacau perlahan dengan api perlahan hingga mendidih. Satukan esen vanilla. Kacau dan tutup api
- Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Campurkan 2 bahagian cat merah dan hijau. biarkan 1 bahagian putih / licin
- Basahkan acuan 9 inci dengan sedikit air. Mula-mula masukkan doh hijau. Kemudian buang doh putih di tengah. Jangan campurkan. 2-3 jam kekerasan / pemasangan
- Apabila puding mengeras, perlahan-lahan tarik bibir puding ke tengah dengan jari anda untuk memisahkannya daripada bentuknya. Kemudian terbalikkan pinggan
- Cairkan coklat untuk biji tembikai dalam double boiler. Masukkan dalam beg pastri, picit telur koyak bentuk biji tembikai atas kertas pembakar. Biarkan di dalam peti ais seketika sehingga ia mengeras. Hiaskan puding dengan tembikai dan potong...
Terima kasih kerana membaca resipi di halaman ini. Kami berharap puding tembikai ringkas yang diterangkan di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang menarik untuk keluarga / rakan-rakan atau menjadi sumber inspirasi untuk menjual makanan. Semoga ini berguna, selamat mencuba!
0 Post a Comment
Post a Comment